3 vitaminer man behöver för att må bra

4 april 2023

Att vara frisk och må bra är viktigt för alla, och för att hålla kroppen i balans behöver du få i dig en hel del olika vitaminer och mineraler. Detta kan vara lättare sagt än gjort, och för dem flesta kan kosttillskott vara ett bra alternativ för att man ska kunna få i sig alla vitaminer som man behöver.

Många som står inför valet att köpa kosttillskott undrar dock vilka vitaminer man egentligen behöver, och det är förståeligt. Faktum är att vitaminbehov varierar från person till person, och det beror på en mängd olika faktorer, till exempel ålder, kön och livsstil.

De flesta av oss behöver i alla fall tillskott av folsyra, D-vitamin och B12-vitamin. Det finns många bra tillskott på marknaden som innehåller alla dessa vitaminer, och det är därför gamska enkelt att hitta ett som passar just dig.

D-vitamin

D-vitamin är en viktigt vitamin som bland annat bidrar till ett hälsosamt skelett- och tandhälsa. Det är också viktigt för musklernas funktion och för immunförsvaret. D-vitamin kan man bl.a. få i sig genom att sola, men i Sverige där vi under stora delar av året har lite sol är det svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin.

Därför är tillskott av D-vitamin ett bra alternativ, och det går enkelt att hitta tillskott som innehåller denna vitamin på marknaden.

C-vitamin

En hel del människor i Sverige är också i behov av tillskott av C-vitamin. C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som bland annat bidrar till ett normalt immunförsvar. Det är också viktigt för kollagenbildningen, och för att bevara normala tänder och benstomme.

C-vitamin finns i många olika frukter och grönsaker, men för dig som inte inte får i dig tillräckligt med frukt och grönt kan tillskott av C-vitamin vara ett bra alternativ.

Folat (B-9)

Folat är ett annat viktigt vitamin, och det är särskilt viktig för kvinnor i fertil ålder. Folat bidrar nämligen till celldelningen. Faktum är att Folatbrist anses vara en av de vanligaste vitaminbristen i västländska länder.

Folat finns i många olika livsmedel, särskilt de gröna bladgrönsakerna, men även i exempelvis mango, apelsin och banan. Om du inte får i dig tillräckligt med folat via kosten är tillskott av folat ett bra alternativ.