Hur gör man för att kombinera jobb och träning?

16 mars 2023

Att träna är viktigt för att hålla kroppen i form och må bra, men det kan vara svårt att hitta tid till egen träning när man har ett heltidsjobb. Det finns dock flera saker man kan göra för att kombinera jobb och träning, och på så sätt få det bästa av två världar.

I den här artikeln kommer vi titta närmare på möjligheterna när det kommer till träning på jobbet.

Utnyttja friskvårdstimmen

De flesta arbetsplatser har en friskvårdstimme inräknad i den dagliga arbetstiden som du kan utnyttja. Detta är en timme som man kan använda för egen träning, och det är helt legitimt att använd den här tiden för att lämna jobbet för att träna.

Om det inte erbjuds friskvårdstimmar på din arbetsplats kan du försöka förhandla med din chef. Många arbetsgivare är villiga att vara flexibla när det gäller friskvård för anställda, och de kan vara öppna för att du får en timme ledigt i veckan för att träna.

Kan du utföra ditt jobb på ett mer ansträngande sätt?

Om du har ett stillasittande arbete finns det fortfarande sätt att få in lite motion i din arbetsdag. Om du till exempel måste sitta vid ett skrivbord hela dagen kan du kolla med din chef om det finns möjlighet att ni köper in höj- och sänkbara skrivbord.

Med dessa skrivbord kan du växla mellan att sitta och stå, vilket kan hjälpa dig att hålla dig aktiv även när du arbetar.

När det kommer till mer fysiska jobb så får man mycket träning genom att du gör helt enkelt ditt jobb. Det finns dock ofta sätt att göra ditt arbete ännu mer fysiskt krävande om man har detta som mål, vilket kan hjälpa dig att få ännu mer motion.

Träna på en rimlig nivå

Träning är viktigt, men det är viktigt att se till att du inte tar det till överdrift. Det är bäst att lägga sin träning på en rimlig nivå, så att du faktiskt kan upprätthålla träningsrutine på lång sikt.

Det innebär att du måste hitta en balans mellan att träna tillräckligt mycket för att hålla dig frisk och att inte träna så mycket att du känner dig utmattad eller trött hela tiden.