Tips för dig som vill jobba ergonomiskt på kontoret

3 januari 2023

Att jobba ergonomiskt på kontoret är viktigt för att undvika skador i nacke, axlar och rygg. Det är dock inte alla som vet hur de ska göra för att jobba på ett bra sätt. Många som jobbar på kontor upplever smärtor och besvär av att sitta ner hela dagarna, och det är inte alls ovanligt.

Det finns dock mycket man kan göra för att lindra besvären och förebygga dessa typer av skador. I denna text ger vi dig tips på hur du kan jobba mer ergonomiskt på kontor, så att du slipper ont i nacken, axlarna och ryggen.

Införskaffa ergonomiska stolar

Först och främst är det viktigt att du har en bra stol som stödjer ryggen, axlarna och nacken på rätt sätt. En ergonomisk kontorsstol är ofta lite dyrare, men det är en bra investering för din hälsa.

Det finns flera olika typer av modeller och prisklasser som man kan lägga sig på, så det gäller att du väljer något som passar dig. I regel brukar man dock säga att ju dyrare stolen är, desto längre kommer du kunna sitta i den utan att få ont.

Om du inte kan införskaffa en sådan stol just nu, finns det andra saker du kan göra för att få din befintliga stol att passa dig bättre. Du kan till exempel lägga en handduk eller kudde bakom ryggen för att få mer stöd. Känn efter var du har ont, och se till att du får stöd just där.

Höj- och sänkbara skrivbord

Höj- och sänkbara skrivbord går nästan hand i hand med ergonomiska kontorsstolar. Med ett höj- och sänkbart skrivbord kan du enkelt och smidigt ställa in arbetshöjden på det sätt som passar dig bäst.

Detta är också bra för att kunna variera sättet du arbetar under dagen, och inte sitta ner hela tiden. Att kunna stå och arbeta ibland är bättre för din hälsa, och minskar risken för skador och besvär i nacke och rygg.

Det ska även tilläggas att det är bra för hälsan i allmänhet att röra på sig och inte sitta ner hela tiden.

Se till att ta pauser där du kan sträcka på dig

Att sitta eller stå framför skärmen hela dagen är inte hälsosamt för någon, och det är viktigt att du tar regelbundna pauser under dagen. Se till att sträcka på dig och röra på kroppen lite då och då, så att du inte spänner dig för mycket.

Det är också bra om du kan få in lite frisk luft under dagen. Naturligtvis kan detta vara svårt för vissa, men om du har möjlighet kan det vara bra gå ut och ta en liten promenad när du kan.

Många kontor runtom i Sverige har numera också utvecklat kulturer där man gemensamt rör på sig och tar pauser tillsammans. Det är ofta bra för energin och den sociala sammanhållningen i arbetslaget, så det kan vara värt att undersöka om något liknande går att arrangera på ditt kontor.