Vad gör man om man råkar ut för frusna rör?

4 december 2023

När vinterkylan gör sitt intåg kan problem uppstå som vi kanske inte funderar på under de varmare månaderna. Ett sådant problem är frusna rör. Detta kan leda till allvarliga skador på våra hem och vara kostsamt att reparera.

Men vad gör man om en rör fryst igen? Ja, i denna artikel kommer vi att utforska vad man ska göra när man står inför detta dilemma.

Hur undviker man frusna rör

För att undvika frusna rör är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder, särskilt under vintern då temperaturen sjunker. Det första steget är att isolera rören väl. Isolering minskar risken för värmeförlust och hjälper rören att behålla en jämn temperatur.

Ett annat sätt att motverka frusna rör är att regelbundet låta vattnet vara i cirkulation. Detta håller vattnet i röret i rörelse och minskar risken för isbildning.

Om du vet att en kylan är på väg kan det vara en god idé att temporärt höja inomhustemperaturen för att kompensera för den kyliga luften utomhus. Detta hjälper till att hålla rörens temperatur på en bra nivå.

Planerar du att vara borta från din bostad under en längre tid, särskilt under de kalla månaderna, kan det vara klokt att helt enkelt stänga av och tömma vattenledningarna. Detta eliminerar risken för frusna rör eftersom det inte finns något vatten kvar som kan frysa och orsaka sprickor eller läckage. För att göra detta bör du först stänga av vattenledningen och därefter öppna alla kranar och avlopp för att tömma ut det kvarvarande vattnet i rören.

Så tinar du rör som fryst

Om du upptäcker att vatten har frusit i dina rör men rören inte har spruckit, är det enda du behöver göra för att lösa problemet, att helt enkelt börja tina vattnet i rören. Det är dock viktigt att du gör detta på rätt sätt för att undvika skador på rören eller ditt hem.

Det första du bör göra är att stänga av vattnet till rören. Detta gör du genom att stänga huvudkranen. Detta kommer att förhindra ytterligare vatten från att frysa i rören och skapa mer is.

Använd sedan t.ex. en hårtork för att gradvis och säkert värma upp det frusna området. Håll hårtorken på låg värme och rör den fram och tillbaka längs det frusna röret. Om du saknar en hårtork kan du också använda varma handdukar. Blöt handdukar i varmt vatten och linda dem runt det frusna röret. Byt ut handdukarna när de börjar kyla ner för att hålla röret varmt. Det är viktigt att notera att du aldrig ska använda öppen eld för att tina rören. Detta kan orsaka allvarliga skador och är en potentiell brandfara.

Om du försöker tina rören själv men misslyckas, eller om du inte känner dig trygg med att göra det själv, är det rekommenderat att kontakta en rörmokare. De har utrustning och erfarenhet som krävs för att säkert tina frusna rör.

Vad gör man om rören spruckit?

I det scenario där dina rör fryst och även spruckit, bör ditt första steg vara att omedelbart stänga av vattenledningen. Detta är kritiskt för att begränsa eventuella ytterligare skador på ditt hem. Det är viktigt att komma ihåg att även en liten spricka kan orsaka betydande vattenskador om den inte åtgärdas snabbt.

När du har stängt av vattenledningen, bör ditt nästa steg vara att kontakta en rörmokare. Även om du kanske tror att du kan reparera sprickan själv, är det alltid bäst att anlita en expert. En rörmokare Södertälje har den nödvändiga erfarenheten och verktygen för att säkert och effektivt reparera eller byta ut spruckna rör.

Medan du väntar på att rörmokaren ska anlända, bör du försöka torka upp så mycket vatten som möjligt för att minimera eventuella ytterligare skador. Det kan också vara en bra idé att dokumentera alla skador för ditt försäkringsbolag.